Centraal Beheer
 • Aansprakelijkheidsverzekering kapot raam

  Aansprakelijkheidsverzekering

  Op aansprakelijkheidsverzekering.net kunt u bekijken welke verzekering het beste bij u past!

  Ja, ik wil nu vergelijken
  Vergelijken
 • aansprakelijkheidsverzekering kapotte vaas

  Oeps, schade is zo gemaakt!

  U bent op visite en uw kind stoot een dure vaas om, oeps! Geen zorgen, een aansprakelijkheidsverzekering dekt it.

  Ja, ik wil nu vergelijken
  Vergelijken

Aansprakelijkheidsverzekering voorwaarden

Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering wil je zeker zijn dat je de gewenste dekking hebt. Er gelden bij deze verzekering allerlei voorwaarden en je tekent deze voorwaarden altijd vooraf. Omdat iedere verzekeraar weer andere voorwaarden voor de aansprakelijkheidsverzekering opstelt is het van belang om hier vooraf inhoudelijk naar te kijken.

Welke voorwaarden gelden er?

Je hebt bij iedere situatie waar schade is ontstaan altijd eerst te maken met de veroorzaker van de schade. Wanneer jij zelf de schade veroorzaakt dan ben je hier aansprakelijk voor. Op dat moment kan de aansprakelijkheidsverzekering dus dekking bieden, maar dit geldt bijvoorbeeld niet wanneer je de schade met expliciete opzet hebt veroorzaakt.

Er is bij de aansprakelijkheidsverzekering dus als leidraad aan te houden dat je de schade echt zelf en ook per ongeluk moet veroorzaken. Op basis daarvan zal de situatie verder worden beoordeeld en wordt er gekeken of de andere personen in de situatie ook aansprakelijk zijn. Wanneer je samen met iemand schade veroorzaakt dan zullen beiden moeten opdraaien voor de kosten.

Voorwaarden kunnen variëren

Verzekeraars hanteren bij deze verzekering over het algemeen verschillende voorwaarden. Het is mogelijk dat de ene verzekeraar bepaalde schade wel vergoedt terwijl de andere verzekeraar in dezelfde situatie een claim afwijst. Omdat er zo veel verschillende situaties en soorten schade zijn is het echter van groot belang dat je op de hoogte bent van de voorwaarden om een claim in te dienen.

Zo zijn kinderen vaak meeverzekerd binnen de voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering. Maar het kan zomaar voorkomen dat de verzekeraar hier specifieke voorwaarden bij heeft opgesteld. Verzekeraars hanteren hierbij de voorwaarde dat het om een ‘klein kind’ moet gaan. Echter ziet de ene verzekeraar alleen kleuters als klein kind terwijl andere verzekeraars een leeftijd van 14 jaar hanteren.

Wanneer het kind schade veroorzaakt en je van plan bent een claim in te dienen dan ben je dus afhankelijk van deze voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekering varieert bij sommige verzekeraars dusdanig dat je bij de een wel een claim kunt indienen terwijl je bij de ander simpelweg geen enkele aanspraak op dekking kunt maken.

Als je dus kinderen onder de 14 jaar hebt dan is het slim om vooraf te kijken naar specifieke voorwaarden wat betreft dekking. Het kan zomaar zijn dat je verwacht een claim in te kunnen dienen maar achteraf te horen krijgt dat je geen dekking kunt krijgen. De risico’s worden dan dus niet gedekt.

Voorwaarden verschillen per pakket

Je kunt bij de aansprakelijkheidsverzekering voor verschillende pakketten kiezen. De meeste verzekeraars hanteren vooraf opgestelde pakketten. Bij deze pakketten gelden andere voorwaarden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om jezelf aanvullend te verzekeren voor schade die je in het buitenland veroorzaakt. Hier zijn aanvullende pakketten voor beschikbaar.

Bij de aansprakelijkheidsverzekering worden ook specifieke voorwaarden bij speciale activiteiten gehanteerd. Wanneer je regelmatig deelneemt aan risicovolle sporten, zoals parachutespringen of skiën, dan moet hier een aanvullende verzekering voor worden opgesteld. Per sport gelden ook weer verschillende voorwaarden.

Check altijd vooraf de voorwaarden

Omdat de voorwaarden dusdanig kunnen verschillen per individuele verzekeraar is het van belang om het risico dat je loopt voorop te stellen. Als je bijvoorbeeld deelneemt aan risicovolle sporten dan kun je beter kiezen voor een aansprakelijkheidsverzekering die hier specifieke voorwaarden voor heeft opgesteld.

Houd het risico dat je loopt daarom altijd aan als leidraad bij de vergelijking voor een nieuwe aansprakelijkheidsverzekering. Sluit nooit zomaar een verzekering af zonder alle voorwaarden vanuit een juridisch oogpunt te bekijken. Gelukkig schrijven steeds meer verzekeraars de voorwaarden in spreektaal in plaats van juridische taal. Dit maakt de inhoud ook begrijpelijk voor mensen die weinig verstand van juridische zaken hebben.

Let op unieke voorwaarden die in de voorwaarden staan en sluit eventueel een aanvullende pakket af als je denkt extra risico’s te lopen. Zo voorkom je teleurstelling en financiële problemen als een claim voor veroorzaakte schade achteraf wordt afgewezen en je zelf alles moet vergoeden.