Verzekeruzelf
 • Aansprakelijkheidsverzekering kapot raam

  Aansprakelijkheidsverzekering

  Op aansprakelijkheidsverzekering.net kunt u bekijken welke verzekering het beste bij u past!

  Ja, ik wil nu vergelijken
  Vergelijken
 • aansprakelijkheidsverzekering kapotte vaas

  Oeps, schade is zo gemaakt!

  U bent op visite en uw kind stoot een dure vaas om, oeps! Geen zorgen, een aansprakelijkheidsverzekering dekt it.

  Ja, ik wil nu vergelijken
  Vergelijken

Welke schade dekt een aansprakelijkheidsverzekering niet?

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die zonder opzet door jouw schuld wordt toegebracht aan een ander. Dat kan zijn aan zaken, zoals een mobiele telefoon of televisie, maar ook letsel aan een persoon. Er zijn echter ook een aantal dingen die niet vallen onder een aansprakelijkheidsverzekering. In dit artikel kun je lezen welke dingen niet vallen onder een aansprakelijkheidsverzekering.

Opzet

Schade die met opzet wordt toegebracht, wordt nooit vergoed. Je kunt dus nooit zomaar iets stukmaken om het vervolgens te laten vergoeden. Met opzet bedoelt de verzekeraar ook schade die ontstaat door het juist niet doen van iets. Ook als je onder invloed bent van alcohol of drugs, ben je niet verzekerd voor schade die je tijdens de periode van invloed aanricht.

Opzicht

Niet gedekt door verzekeringOpzicht houdt in dat een verzekerde tijdelijk verantwoordelijkheid heeft over zaken van een ander. Als je bijvoorbeeld een tijdje een mobiele telefoon van een ander in bruikleen hebt, omdat die van jou stuk is, valt de geleende telefoon niet onder de dekking.

Als het lijkt alsof het geleende voorwerp van jou zelf is, wordt de schade niet gedekt omdat eigen voorwerpen niet vallen onder een aansprakelijkheidsverzekering.

Motorvoertuigen

Schade die je veroorzaakt met een motorrijtuig, vaartuig of luchtvaartuig wordt niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Op deze regel zijn echter wel een paar uitzonderingen van toepassing. Schade die aan een voertuig wordt veroorzaakt door een passagier, is wel gedekt. Schade die ontstaat door joyriding is ook gedekt, mits de persoon jonger is dan 18 jaar en het voertuig met geweld is bemachtigd. Vaartuigen zoals een kano, roeiboot en modelboten zijn ook verzekerd.

Onderlinge aansprakelijkheid

Als leden binnen het gezin schade toebrengen aan materiële zaken van een ander gezinslid valt dit niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Ook schade die een kind maakt bij objecten van vrienden of familie wordt niet vergoed. In zulke gevallen ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders en vindt de verzekeraar dat zulke schade voor eigen rekening moet worden genomen. Wil je er zeker van zijn dat dergelijke schade wel wordt vergoed. Dan kun je bijvoorbeeld een oppasclausule in de verzekering opnemen.

Conclusie

Een aansprakelijkheidsverzekering kan je behoeden voor hoge vergoedingskosten van schade die je anders zelf zou moeten betalen. Wees je er echter wel van bewust dat er een aantal gevallen zijn waarin schade die je een ander toebrengt niet worden vergoed. Zorg ervoor dat je goed weet waarvoor jij precies bent verzekerd, voordat je schade probeert te verhalen op je verzekeraar. Voor vragen over jouw verzekering kun je natuurlijk altijd terecht bij de verzekeraar!