Verzekeruzelf
 • Aansprakelijkheidsverzekering kapot raam

  Aansprakelijkheidsverzekering

  Op aansprakelijkheidsverzekering.net kunt u bekijken welke verzekering het beste bij u past!

  Ja, ik wil nu vergelijken
  Vergelijken
 • aansprakelijkheidsverzekering kapotte vaas

  Oeps, schade is zo gemaakt!

  U bent op visite en uw kind stoot een dure vaas om, oeps! Geen zorgen, een aansprakelijkheidsverzekering dekt it.

  Ja, ik wil nu vergelijken
  Vergelijken

Eigen risico aansprakelijkheidsverzekering

Het eigen risico wordt bij veel verzekeringen gebruikt. Het is een bedrag waarvoor de verzekerde opdraait wanneer er gebruikgemaakt wordt van de verzekering, de schade is voor de eigen rekening. Eigen risico zorgt er bij verzekeraars voor dat zij zorgvuldiger met de verzekering omgaan, wanneer er schade ontstaat moeten zij er direct zelf voor opdraaien. Dit motiveert om beter op te letten waardoor er minder schade ontstaat en de verzekeraar ook minder vaak hoeft uit te keren.

Bij de aansprakelijkheidsverzekering wordt er vaak geen eigen risico gehanteerd, de schade wordt vrijwel altijd gedekt door de verzekeraar. Verzekeraars die dit wel doen bieden een korting op de maandelijkse premie omdat de verzekerde hierbij vaak voorzichtiger is. Omdat er bij veel verzekeraars geen mogelijkheid is om bij deze verzekering het eigen risico te gebruiken blijft de premie vaak erg hoog. De verzekeraar staat garant voor ruim €2.000.000 aan dekkingskosten, hier moet daarom een hoge premie tegenover staan.

Eigen risico bij andere verzekeringsvormen

Waar het eigen risico bij de aansprakelijkheidsverzekering weinig voorkomt wordt het bij andere verzekeringen veel gebruikt. Autobestuurders met een autoverzekering met WA-dekking hebben een eigen risico van tientallen of honderden euro's. De zorgverzekering, welke in Nederland verplicht is, kan met een eigen risico van honderden euro's worden afgesloten. Omdat verzekerden vaak zelf kunnen aangeven wat zij aan eigen risico willen betalen kunnen zij bij deze verzekeringen in principe de eigen premie uitkiezen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse of jaarlijkse premie.

Verschil dekking tussen autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Met een voorbeeld wordt goed duidelijk wat het verschil is tussen de verschillende verzekeringen en het eigen risico. Henk heeft een autoverzekering met een vast eigen risico van €250 en een vrijwillig eigen risico van €250, en een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Bij de autoverzekering betaalt Henk bij schade tot €500 alles uit eigen portemonnee, bij schade boven de €500 betaalt Henk eerst €500 en dekt de verzekering het overige bedrag. Door niet gebruik te maken van de verzekering kan Henk over de loop van meerdere jaren flink besparen op de autoverzekering, wanneer hij schade veroorzaakt dekt hij deze zelf en geniet hij de rest van het jaar van een lage premie.

Maar bij de aansprakelijkheidsverzekering kan Henk niet het eigen risico gebruiken. En dat is nadelig, want hierbij moet Henk altijd de verzekeraar inschakelen wanneer hij schade veroorzaakt als persoon. Henk kan op straat tegen iemand aanstoten waarna deze omvalt en wellicht de pols breekt. De kosten voor het ziekenhuisbezoek gaan hierbij direct naar de verzekeraar van Henk, de kans bestaat dat Henk dan vanaf komend jaar een hogere premie moet betalen en in ieder geval over de komende jaren geen korting op de premie voor zijn aansprakelijkheidsverzekering zal krijgen. Maar Henk hoeft niets te betalen aan eigen risico voor dit ziekenhuisbezoek en is hieraan dus geen geld kwijt.

Geen eigen risico bij de aansprakelijkheidsverzekering

Het is zowel voordelig als nadelig dat er geen eigen risico bij de aansprakelijkheidsverzekering kan worden afgesloten. Het voordeel is dat verzekerden nooit hoeven op te draaien voor de schade omdat alles gedekt wordt. Daar tegenover staat het nadeel dat er geen premiekorting kan worden verkregen door een hoog eigen risico te nemen. Voor verzekerden die deze premiekorting wel willen zijn er gelukkig steeds meer verzekeraars die een klein bedrag als eigen risico accepteren en hiermee de prijs van de verzekering omlaag kunnen brengen. Dit kan op jaarbasis veel geld schelen en is hierdoor voor velen een interessante optie.