Aegon
 • Aansprakelijkheidsverzekering kapot raam

  Aansprakelijkheidsverzekering

  Op aansprakelijkheidsverzekering.net kunt u bekijken welke verzekering het beste bij u past!

  Ja, ik wil nu vergelijken
  Vergelijken
 • aansprakelijkheidsverzekering kapotte vaas

  Oeps, schade is zo gemaakt!

  U bent op visite en uw kind stoot een dure vaas om, oeps! Geen zorgen, een aansprakelijkheidsverzekering dekt it.

  Ja, ik wil nu vergelijken
  Vergelijken

Zijn huisdieren meeverzekerd in mijn aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die ontstaan is door de persoon die aansprakelijk is voor deze schade. De verzekeraar keert in dit geval een bedrag uit dat gelijk is aan de ontstane schade. Niet alleen personen kunnen schade veroorzaken, ook huisdieren kunnen ervoor zorgen dat er beschadigingen ontstaan aan mensen of eigendommen van mensen.

Veel verzekeraars kiezen ervoor om huisdieren mee te verzekeren bij de aansprakelijkheidsverzekering. Omdat het huisdier op naam van de verzekerde staat valt deze onder 'het risico' van deze persoon en valt deze ook onder de verzekering. Veroorzaakt het huisdier schade dan is de verzekerde dus aansprakelijk voor deze schade.

Wat is de aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren?

Huisdieren

Het is in Nederland niet verplicht om deze verzekering af te sluiten, toch kiezen veel particulieren ervoor om zichzelf tegen aansprakelijkheid in te dekken. Bij deze verzekering kan een bedrag van bijna 2 miljoen euro worden uitgekeerd om de ontstane schade te dekken, dit verschilt per verzekeraar en verzekeringspakket.

Er wordt hierbij gekeken naar materiële schade (eigendommen van mensen) en letselschade (mensen of andere huisdieren). Huisdieren kunnen deze schade op talloze manieren veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een hond die iemand op straat bijt of een kat die bij iemand het huis binnengaat en spullen omstoot.

Wat valt er bij huisdieren niet onder de aansprakelijkheid?

Bij de aansprakelijkheidsverzekering is de eigenaar van het huisdier altijd de partij waarop de schade kan worden verhaald, tenzij er bewijs geleverd wordt dat dit niet het geval is geweest. Denk aan een buurman die een hond uitdaagt of mishandelt waarna de hond terugvecht en letselschade aan de buurman veroorzaakt. Hierbij valt de ontstane schade niet onder de aansprakelijkheidsverzekering omdat de buurman hierbij aansprakelijk is en dus ook alle kosten zal moeten dekken.

Een andere situatie waarbij het huisdier niet onder de dekking valt is wanneer de verzekerde zelf het huisdier uitdaagt of mishandelt en er vervolgens schade ontstaat aan anderen of eigendommen van anderen. De schade moet ontstaan zijn door de energie van het dier zelf, is er sprake van een externe motivatie door de eigenaar dan is de eigenaar zelf aansprakelijk en zal de schade ook niet onder de aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren of personen vallen. Een voorbeeld hiervan is een situatie waarbij een hond na lange mishandeling ontsnapt uit een verblijf en hierbij schade veroorzaakt aan eigendommen van buren zoals planten of het hek.

Wat valt er wel onder de aansprakelijkheid?

In alle andere situaties zal de eigenaar of bezitter van het huisdier altijd aansprakelijk zijn en dus voor de schade opdraaien. Omdat de ontstane schade kan variëren van enkele honderden euro's tot meerdere tonnen is het voor veel huisdiereigenaren financieel interessant om voor de verzekering te kiezen. Het dekt niet alleen het risico van het huisdier maar biedt ook dekking bij schade die door de verzekerde zelf is ontstaan.

Niet alleen huisdieren zoals honden en katten vallen onder de aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer particulieren andere dieren houden, zoals paarden, schapen en koeien, dan vallen deze in de meeste gevallen ook onder de aansprakelijkheid van de eigenaar. Het is hierbij belangrijk dat de dieren in het bezit zijn van een particulier. Boeren die in het bezit zijn van tientallen dieren vallen hier dan ook niet onder, zij sluiten hiervoor een zakelijk verzekeringspakket af.

Een laatste factor die speelt bij de aansprakelijkheid van het gedrag van huisdieren is de leeftijd van de eigenaar van het dier. Eigenaren onder de 14 jaar kunnen wettelijk niet aansprakelijk gehouden worden voor de ontstane schade. Hierbij wordt de ouder of voogd van deze persoon aangewezen als aansprakelijke.