Centraal Beheer
 • Aansprakelijkheidsverzekering kapot raam

  Aansprakelijkheidsverzekering

  Op aansprakelijkheidsverzekering.net kunt u bekijken welke verzekering het beste bij u past!

  Ja, ik wil nu vergelijken
  Vergelijken
 • aansprakelijkheidsverzekering kapotte vaas

  Oeps, schade is zo gemaakt!

  U bent op visite en uw kind stoot een dure vaas om, oeps! Geen zorgen, een aansprakelijkheidsverzekering dekt it.

  Ja, ik wil nu vergelijken
  Vergelijken

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Het is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar wel ten zeerste aan te raden! Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en wanneer je verzekerd bent voor schade die je per ongeluk toebrengt aan een ander, kan dit je een hoop geld besparen. Een schadeclaim kan namelijk al gauw oplopen tot een erg hoog bedrag en al helemaal bij letselschade.

Inboedelverzekering

Verzekerden kunnen zich vergissen in het verschil tussen een aansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering. Het zit namelijk zo dat je eigen spullen niet zijn verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering. Alleen spullen van iemand anders die schade oplopen door jouw schuld vallen onder deze dekking. Voor je eigen spullen is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering dekt schade aan al jouw spullen in en om je woning die bijvoorbeeld ontstaat door diefstal, brandschade en waterschade.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

WA verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens verward met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA). Het afsluiten van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht wanneer je in het bezit bent van een auto of ander voertuig. Wanneer je een auto of ander voertuig bezit zonder een WA af te sluiten, pleeg je een strafbaar feit. Het verschil tussen een gewone aansprakelijkheidsverzekering en een WA is dat een WA schade dekt die ontstaat tijdens de besturing van een auto.

De WA verzekering dekt schade die per ongeluk met het verzekerde voertuig bij een ander is toegebracht en schade die wordt veroorzaakt als niet de bezitter, maar iemand anders het voertuig bestuurt. Wanneer je in een voertuig van iemand anders rijdt en je richt hiermee schade aan, wordt dit niet gedekt door jouw WA verzekering. Deze schade moet dan worden verzekerd door de bezitter van het voertuig waar je in reed. Ook dekt de WA verzekering geen schade die aan het voertuig is ontstaan door een ander. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een all-risk verzekering afsluiten.

Voordelen

Aan het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren zitten eigenlijk alleen maar voordelen. Je denkt vaak bij ongelukken dat zoiets jou nooit overkomt, maar voor je het weet gebeurt er iets vervelends bij een ander door jouw schuld en heb je een schadeclaim aan je broek hangen. Naast het schuldgevoel dat je dan al waarschijnlijk hebt, zit je ook nog met een hoop kosten die vergoed moeten worden. Het is dan alleen maar in je voordeel als je verzekerd bent voor aansprakelijkheid. Vooral omdat je in sommige situaties wettelijk gezien aansprakelijk bent, is het alleen maar goed om verzekerd te zijn. Sluit dus een aansprakelijkheidsverzekering af voor het te laat is!